Buddhachannel

In dezelfde categorie

21 novembre 2016

L’Apprentissage Shambhala

29. Juni 2016

Ajahn Chah


Instagram

Rubrieken

Zen meditatie in de Kwan Um Zen School

vrijdag 21 december 2012, door Buddhachannel Nederlands

Langues :

Alle versies van dit artikel: [English] [français] [Nederlands]Zen meditatie

Zen Meester Seungh Sahn, de eerste Meditatie Meester die het Koreaanse Zen Boeddhisme onderrichtte in het Westen:

Diep in de bergen slaat een monnik op de grote tempelbel. Je hoort ze trillen in de ochtendlucht, en al je gedachten verdwijnen uit je geest. Je bent niets, en er is niets dat je niet bent. Er is enkel het geluid van de klok, dat het hele universum vult.

Het is lente. Je ziet de bloemen bloeien. De vlinders vliegen er rond. Je hoort de vogels zingen. Je ademt de warme lucht in. En je geest is enkel ’lente’.

Je bezoekt de Niagara en neemt een boot tot juist onder de waterval. Het water buldert vóór jou en rond jou en in jou, en plots roep je: ’JAAAAAAAAAAAAAA!!!’

Bij al die ervaringen zijn binnen en buiten één geheel geworden. Dat is de Zen geest. Hierbij is je geest zo helder als de ruimte van het heelal.

Helder als de ruimte betekent zo helder als een spiegel. Wanneer wit komt, wit ... Wanneer rood komt, rood ...

Maar er is nog één extra stap. Hoe functioneert je geest in het dagelijks leven. Wanneer iemand honger heeft, is het weerspiegelen van honger niet genoeg. Je moet hem eten geven! Dit heet correcte situatie, correcte relatie en correcte functie.

Wanneer je dit in je leven kan inbouwen, kan je op elke situatie correct inspelen.

Zen meditatie in de Kwan Um Zen School

We beoefenen Zen meditatie volgens de aanwijzingen van Zen Meester Seungh Sahn, de stichter van de Kwan Um Zen School.
In 1949 kreeg Zen Meester Seung Sahn transmissie van Zen Meester Ko Bong, één van de meest brilliante Zen Meesters in Korea van dat ogenblik. Later werd hij verantwoordelijk voor verschillende tempels in Korea, Hong Kong en Japan. In 1972 stichtte hij de Kwan Um Zen School in de Verenigde Staten om Zen training aan te bieden aan leken en monnikken in het Westen.

Vandaag zijn we aanwezig met een groot aantal Zen Centra en groupen in Europa, de Verenigde staten, Azië, Zuid Afrikaen en Australië.

De Westerse vorm van Koreaanse Zen is gebaseerd op zittend mediteren, zingen, buigingen en kong-an training. De formele studie van sutra’s is opgegeven.

Begin je met meditatie? Dan geven we je graag een introductie tot de vorm, correcte houding, meditatie-technieken, filosofie enz.

Smaakt dit naar meer, dan krijgt je regelmatig de kans om Zen leraars te ontmoeten. Op maandelijkse basis kan je nl. deelnemen aan stages in Parijs of Brussel. Het centrum van Parijs bied onderdak aan 2 residentiële Zen leraars: Zen Meester Wu Bong (hoofdleraar voor Europa) en zijn echtgenote, Zen Meester Bon Yo (o.a. verantwoordelijk voor België).

In Korea, Polen en de Verenigde Staten worden elk jaar verschillende stages aangeboden van 3 maanden.

www.kwanumzen.be
Forum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?