Buddhachannel

In dezelfde categorie


Instagram

Rubrieken

Deense kersttradities

woensdag 12 december 2012, door Buddhachannel Nederlands

Langues :

In Denemarken zijn de kersttradities erg belangrijk. Hier lees je in het kort een aantal van de meest belangrijke tradities.Adventskrans

Het Deense kerstfeest begint met een adventskrans. De krans heeft vier kaarsen, waarvan er op de vier zondagen voor Kerstavond steeds een extra aangestoken wordt. Traditiegetrouw wordt de adventskrans gemaakt van fijne sparrentakken, vaak versierd met rode bessen, witte kaarsen en rode linten om de krans aan het plafond te bevestigen.

De kalenderkaars

Een andere Deense traditie is de kalenderkaas. Deze kaars is net als een meetlint voorzien van 24 markeringen, meestal versierd met motiefjes van sparren en kleine elfjes met rode wangen die vrolijk in het rond dansen. In de meeste gezinnen wordt de kaars op 1 december aan de ontbijttafel aangestoken als verzachtende factor in een hectische periode. Meestal is het de plicht van de kinderen om de kaars uit te blazen voordat de kaars te ver brand in de volgende datum!

Adventkalenders

Net als in Nederland krijgen de Deense kinderen ook een adventkalender - of kerstkalender zoals ze in Denemarken genoemd worden. Ieder jaar zenden de twee grote tv-zenders in Denemarken een speciale kerstserie uit, dat bestaat uit 24 afleveringen die vanaf 1 december wordt uitgevonden. Deze serie is in Denemarken geliefd bij jong en oud. Sommige kinderen (vaak met ouders die iets meer te besteden hebben) hebben extra geluk en krijgen een geschenkkalender die bestaat uit 24 kleine cadeautjes, een voor elke dag voor kerst. De cadeautjes zijn individueel gekocht door hun ouders en per stuk verpakt.

Kerstzegels

De wereldberoemde Deense kerstpostzegels vieren hun 104e verjaardag dit jaar. Dit maakt de Deense postzegels de oudste postzegels van hun soort ter wereld. Sinds de introductie van de kerstzegels in 1904 zijn de zegels in veel landen gekopieerd. Ze worden ieder jaar opnieuw ontworpen door speciaal uitgenodigde kunstenaars en worden geproduceerd door een speciaal fonds: Julemærkefonden. Een van de beroemde kunstenaars die een kerstzegel heeft ontworpen is de Deense koningin Margrehte II, die al vaak bewezen heeft over bijzondere talenten te beschikken. De kerstzegels worden gebruikt voor brieven en kaarten en worden door kinderen verstrekt.

Nacht van Lucia

Volgens de katholieke kerk Lucia is de heilige van het licht (lux = licht in het Latijn). Ze wordt geëerd in de nacht van 12 of 13 december, voornamelijk in scholen, rusthuizen, ziekenhuizen en andere instellingen in heel Denemarken. De legende gaat dat Lucia, om haar handen vrij te houden, een krans met kaarsen op haar hoofd droeg zodat ze (illegaal) de arme Christenen kon voeden in de catacomben van het oude Rome.


-  Bron : www.visitdenmark.nl
Forum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?