Buddhachannel


Instagram

Rubrieken

Geshe Sonam Gyaltsen

woensdag 17 november 2010

Langues :

Geshe Sonam Gyaltsen is de vaste leraar van het Maitreya Instituut in Emst in Nederland, waar hij sinds 1992 boeddhistisch onderricht geeft.


Geshe Sonam Gyaltsen werd geboren in Tibet in 1941. In 1947 werd hij, op 6-jarige leeftijd, tot monnik gewijd op de kloosteruniversiteit Ganden in Tibet. Tijdens de Chinese invasie in 1959 vluchtte Geshe Sonam Gyaltsen naar India. Daar werd hij door de Tibetaanse regering naar Buxaduar gestuurd, waar hij op school zat met ongeveer 30 andere monniken, inclusief Lama Zopa Rinpochee en vele andere rinpochees (Tibetaanse boeddhistische eretitel, betekent letterlijk ’de kostbare’). Daar studeerde Geshe Sonam Gyaltsen eerst Engels en Hindi maar nadien besloot hij over te schakelen op filosofie omdat dat voor hem belangrijker was.In 1972 ging Geshe Sonam Gyaltsen studeren aan de Sanskriet Universiteit in Varanasi. Na 3 jaar behaalde hij de graad van acharya (geleerde). In 1976 ging Geshe Sonam Gyaltsen terug naar het Ganden Jangtse klooster, waar hij in 1978 tot umdze (chanting leader) werd benoemd. Ondertussen bleef Geshe Sonam Gyaltsen studeren en in 1979 behaalde hij de hoogste universitaire graad in de boeddhistische filosofie, de Geshe Lharampagraad. In 1983 ging Geshe Sonam in op een aanbod om professor te worden aan het Central Institute for Buddhist Studies te Leh (Ladakh, India).


In het begin van de jaren 90 werd Geshe Sonam Gyaltsen gevraagd door Lama Zopa Rinpochee om een functie op te nemen in de Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition (FPMT) en naar het Westen te komen. Zo kwam hij in 1992 in Nederland terecht. Daar geeft hij les aan het Maitreya Instituut te Emst. In de zomer van 1996 keerde Geshe Sonam Gyaltsen tijdelijk terug naar zijn klooster voor zijn laatste tantrische examen alwaar hij op 31 augustus zijn certificaat uitgereikt kreeg . Daardoor heeft hij nu de titel van ’Geshe Ngarampa’. In 2001 richtte Geshe Sonam Gyaltsen de stichting Dhonden op. Met die stichting wil hij Westerse studenten en sympathisanten de mogelijkheid bieden de Tibetaanse vluchtelingen te steunen via een betrouwbare organisatie.Bron: Stichting Dhonden, Maitreya Instituut
Forum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?