Buddhachannel


Instagram

Rubrieken

Tenkei Coppens Roshi

vrijdag 31 januari 2014

Langues :

Tenkei Coppens Roshi (geb.1949, ‘s-Hertogenbosch) studeerde schilderkunst en kunstgeschiedenis, en is bijna vijftien jaar werkzaam geweest als kunstenaar en als leraar aan verscheidene onderwijsinstellingen. Hij begon zijn Zentraining in 1976 in Engeland en ging in 1980 naar het Zen Center of Los Angeles waar hij Maezumi Roshi en Genpo Roshi ontmoette. Hij werd een vaste leerling van Genpo Roshi en volgde hem overal tijdens zijn toernees door Europa en de Verenigde Staten. In 1988 ontving hij Shukke Tokudo (inwijding tot monnik), verliet Nederland en vertrok naar Maine in de Verenigde Staten, waar Genpo Roshi zijn eerste residentiële Zencentrum vestigde. In 1993 verhuisde hij met dit centrum mee naar Salt Lake City. Tenkei ontving Shiho (dharma transmissie) in 1996 en assisteerde daarna Genpo Roshi vier jaar lang full-time met lesgeven in Salt Lake City. In navolging van zijn leraar kwam hij ook regelmatig naar Europa om sesshins (retraites) en workshops te leiden. Geinspireerd door enorme uitgestrektheid van de Verenigde Staten heeft hij veel sesshins geleid in de woestijn van Utah, samen met zijn vrouw Tamara (Tammy) Gabrysch. Zij zijn beiden ruim 12 jaar als inwonende studenten bij Genpo Roshi in training geweest.

Tenkei en Tammy verlieten de Verenigde Staten rond de eeuwwisseling en gingen naar Japan om daar zes maanden in de tempel van Maezumi Roshi’s broer, Junyu Kuroda Roshi (Hojo-san) verdere training te volgen. In Japan had Tenkei de gelegenheid om in de twee voornaamste tempels van de Soto School bepaalde ceremonies te doen die vereist zijn voor een toekomstige abt van een Zenklooster. Tenkei en Tammy kwamen in de herfst van 2000 eindelijk naar Nederland en richtten, met behulp van een snelgroeiende sangha, Zen River op in Uithuizen. In september 2003 werd Tenkei officieel geinstalleerd als abt tijdens een traditionele Shinsanshiki ceremonie die geleid werd door Hojo-san. In november 2003 volgde hij een maandlange Tokubetsu sesshin in Zuioji tempel in Niihima, Japan, hetgeen hem verdere bevoegdheden gaf in de Soto School. Later werd hem de officiele status van Kokusai Fukyoshi (leraar die de dharma internationaal verbreidt) verleend. Op 23 jauari, 2006 ontving Tenkei Inka, de onafhankelijke bevoegdheid als Zenmeester met de titel Roshi, van Genpo Roshi.

Alhoewel hij na een verblijf van vele jaren in het buitenland tegenwoordig meestal op zijn thuisbasis Zen River is, bezoekt Tenkei Roshi regelmatig andere locaties om workshops the leiden, zoals in Den Haag, Düsseldorf, Madrid en Kiev. Hij is de vader van een volwassen dochter, Maartje, die in Amsterdam woont. Hij heeft twee uitgaven verzorgd van Maezumi Roshi’s toespraken: The Echoless Valley (Dharma Communications), en Teaching of the Great Mountain (Tuttle). Ook werkte hij mee aan Beyond Sanity and Madness (Tuttle) van Genpo Merzel Roshi.

Bron: Zen River
Forum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?