Buddhachannel

In dezelfde categorie

18 juillet 2016, par Stefania Mitrofan

Mahajanaka Jataka

18 July 2016

Mahajanaka Jataka


Instagram

Rubrieken

Boeddhisme en management in het bedrijfsleven

donderdag 29 augustus 2013

Langues :

Alle versies van dit artikel: [français] [Nederlands]

De kwaliteit van een bedrijf ligt in de innerlijke ontwikkeling van de mensen die er werken, dat zou toch de boeddhistische logica zijn. In die grote wending naar een management dat de diepste menselijke waarden respecteert vindt iedere medewerker de zin van zijn werk in het feit dat hij het daarna aan de hele ploeg kan aanbieden. Een goed beleid hecht belang aan het plezier dat mensen hebben als ze kunnen werken in goede verstandhouding met elkaar.

In het kielzog van de industriële revolutie die op zijn eind loopt is de westerse economie een post-industriële economie geworden. Vanuit het oogpunt van de productie was het credo van onze bedrijven dat van de vrijemarkeconomie, waarbij ze jongleerden met bedrijfskosten en marktprijzen. De oppermachtige baas veranderde achtereenvolgens in een manager en dan in een leider die het potentieel van zijn ondergeschikten moet kunnen ontwikkelen. Meer dan voor het gebrek aan grondstoffen en materiaal voerden de werknemers actie voor het krachtenpotentieel van het personeel. Toch houdt het management, ondanks alle mooie pedagogische woorden, nog altijd vast aan het Taylorisme als het op veranderingen in de productie aankomt.

Het enthousiasme over nieuwe begrippen zoals de kenniseconomie, de informatie-economie, de immaterële economie, de numerieke economie, etc. is een duidelijk teken dat er nood is aan een diepgaande herbronning binnen de economie en de managementwereld. Maar deze nieuwe visies houden nog steeds vast aan de traditionele waarden van macht en winst.

En als het boeddhisme ons naar een economie van de zin laat overschakelen?

De mensen blijven de ware motor van een bedrijf. Laat ons aan iedereen de mogelijkheid geven om zin te geven aan zijn taak en om zich te verenigen in het collectief, met meer respect voor zichzelf, voor zijn medewerkers en voor het werk dat gedaan moet worden.

Wat wordt er gevraagd van een boeddhistisch geïnspireerd management?

- Het management moet het autoriteitsprincipe herbekijken. Natuurlijk leiderschap heeft niets te maken met iemands hiërarchische positie maar met ervaring, met de kunst verstaan om compromissen te sluiten, met een natuurlijke goedheid en met de nodige organisatorische kennis en kennis over het ontwikkelen van een bedrijf.

- Zoals bij elk leiderschap zorgt een dialoog waarbij er geluisterd wordt naar elkaar en waarbij het plezier om samen vooruit te geraken voorop staat ervoor dat de manager groepen kan coachen en stimuleren in hun creativiteit, hun aandacht, hun beschikbaarheid, hun bescheidenheid, hun besluitvorming en hun inzicht. Elke medewerker haalt zoveel mogelijk uit zijn capaciteiten met respect voor het geheel.

- Door iedere werknemer verantwoordelijkheid bij te brengen voor zijn functie krijgt het eigen initiatief voldoende speelruimte en wordt het geïmplementeerd in een project waarbij men van iedereen waardering krijgt. Die bewuste en enthousiaste houding geeft zin, zowel op emotioneel, intellectueel als ethisch vlak.

- Zo worden de eerste contouren van een ’holistische onderneming’ zichtbaar, waarbij alle persoonlijke kwaliteiten van de werknemers en de uitstraling van het bedrijf zich met elkaar verbinden.

- Van alle moeilijkheden werpt het individualisme zich op als het grootste obstakel voor zulk bedrijf. Doordat ze van hun studietijd gewoon zijn om individueel te werken moeten zowel de werknemers als de bazen leren om samen te leven en samen te handelen. Het grootste obstakel voor een boeddhistisch geïnspireerd management blijft het ego en zijn wil tot dominantie, dat van de arbeidswereld een plaats van bekrompenheid, angst en lijden maakt. Daarom is het belangrijk dat er op de verschillende niveaus binnen de bedrijfshiërarchie een politiek ontstaat van luisteren en vertrouwen geven.

- Commerciële en ecologische regels van een hoge ethische kwaliteit zullen de samenhorigheid tussen de verschillende leden van de ploeg vergroten.

Verantwoordelijk zijn voor een functie zonder een gevoel van macht te hebben in een verantwoordelijk bedrijf waar de mensen samenwerken met elkaar; dat zou de best denkbare karmische logica zijn.
"Een verantwoordelijk bedrijf geïnspireerd door verantwoordelijke werknemers’.
Wat een slogan!

U hebt misschien andere voorstellen om een management te creëren waarbij de mens en het bedrijf samen kunnen groeien. Alle voorstellen zijn welkom op het forum. Deel uw pogingen, ervaringen of ideeën met ons.

Ik wens u het beste in uw professioneel leven.
Dat het leuk en stimulerend mag zijn!


Alain Delaporte-Digard pour www.buddhachannel.tvForum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?