Buddhachannel

In dezelfde categorie

21 novembre 2016, par Buddhachannel Fr.

Les belles endormies

29 June 2016

Pha That Luang, Laos

29 juin 2016

Pha That Luang, Laos

2 de mayo de 2016, por Buddhachannel Es.

Grutas de Mogao


Instagram

Rubrieken

Tsakli

maandag 25 oktober 2010

Langues :


Een tsakli, ook wel tsakali is een Tibetaanse miniatuurschildering die meestal wordt geschilderd in een thematische groep of set. Tsakli’s worden gebruikt voor Tibetaans boeddhistische rituelen.

De onderwerpen van een tsakli zijn vergelijkbaar met de thangka’s, de bekendere Tibetaanse schilderingen. Op de tsakli worden veelal boeddhistische goden of rituele objecten getoond. In sommige gevallen wordt aan de achterzijde de voorstelling aan de voorzijde beschreven.

De meeste tsakli’s zijn geschilderd op doek of karton. Er bestaan ook tsakli’s die met blokdruk zijn bedrukt.


Beschermrelikwie

Een set met tsakli’s kan bestaan uit zes tot honderd kleine schilderingen of andere voorwerpen die worden gebruikt als offer in tempels en tijdens rituelen.

De tsakli’s dienen als bescherming, bijvoorbeeld voordat er wordt begonnen aan de bouw van een tempel. Ter voorbereiding wordt de omgeving gemarkeerd met tsakli’s met de uitbeeldingen van beschermheiligen. In deze gevallen worden ze op houten stokken gezet.

Een tsakli kan geschilderd worden op een
verplaatsbare schrijn of doos (Tibetaans: gau), waarna het dient als een middel voor bescherming voor reizigers of pelgrims in Tibet die het om hun nek of schouders dragen.

Taskli’s worden ook gebruikt in de Tibetaanse geneeskunde.Een boeddhistisch lama gebruikt de tsakli dan om de kwade invloeden te verwijderen rondom een ziek persoon, een boom die geen vruchten draait of net voor de opslag van graan in een schuur.

Bron: nl.wikipedia.org
Forum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?