Buddhachannel

In dezelfde categorie

12 juillet 2016, par Isabelle

Scandale de la surpêche


Instagram

Rubrieken

Tibetaanse Mastiff

Hond met roots in het Himalaya-gebergte

maandag 25 oktober 2010

Langues :

Rasgroep

De Tibetaanse Mastiff behoort tot de rasgroep "Dogachtigen"

Geschiedenis

De Tibetaanse mastiff of Do-Khyi (wat "vastgebonden hond" betekent, de hond werd in Tibet overdag namelijk veelal vastgebonden aan een paal) stamt uit de Himalaya en wordt als één van de oudste hondenrassen van het oosten omschreven. Een wetenschappelijk bewijs door mitochondriaal DNA onderzoek is er daarvoor echter nog niet. Omdat Tibet tot de annexatie in 1959 door China een niet vaak bezochte plaats was, wordt vermoed dat de Tibetaanse mastiff zich zonder invloeden van buitenaf kon ontwikkelen.

De Tibetaanse mastiff is onder meer op antieke thangka’s (wandtapijten) en schilderijen te zien, waardoor men kan zien dat de hond qua uiterlijk weinig veranderd is. Nauwkeurige verhalen over de Tibetaanse mastiff stammen uit de berichten van Marco Polo, die rond 1271 door Azië trok en over de hond verslag uitbracht.

Karakter

De Tibetaanse Mastiff is tolerant naar kinderen toe en is zeer gesteld op zijn eigen mensen, maar hij laat zijn genegenheid niet al te uitbundig blijken. De hond is eerder terughoudend in de omgang met vreemden. Het is een zeer goede waak- en gezinshond die niet agressief is van aard. De Tibetaanse Mastiff kan blafferig zijn als hij buiten wordt gehouden. Het is geen kennelhond, hij heeft contact met zijn mensen nodig. De reuen zijn dominant naar andere reuen maar zijn geen ruziezoekers. De Tibetaanse mastiffs kunnen prima met andere honden worden gehouden.Het is een dominant ras dat echter geen agressie uitlokt en pas na ernstige provocatie tot actie overgaat. Het ras blijft tot op hoge leeftijd speels.

Functie

De Tibetaanse Mastiff of Do-Khyi is een goede waakhond. Hij had in Tibet en omstreken de taak de kloosters van de monniken en de tenten van de nomaden te bewaken en daarnaast de kudden van de nomaden te beschermen tegen wolven en luipaarden.

De Tibetaanse Mastiff is een berghond en is vanwege de vereiste wendbaarheid in de onherbergzame Himalaya geen reuzenhond. Het is een bijna vierkant gebouwde hond met een lenig lichaam en stevige botten. In zeer korte tijd kan de Tibetaanse Mastiff een grote snelheid ontwikkelen. Het ras doet er lang over om volwassen te worden: reuen zijn pas tussen het vierde en vijfde levensjaar volledig uitgegroeid. De teven worden doorgaans één keer per jaar loops, meestal in het najaar. De hond kan een hoge leeftijd bereiken: 12 tot 15 jaar is geen uitzondering.

Deze geharde hond kan onder alle weersomstandigheden buiten blijven. De reuen zijn ongeveer 66 tot ruim 73 cm hoog en de teven zo’n 58 tot 65 cm. Er zijn Tibetaanse Mastiffs in verschillende kleuren (black and tan, zwart, blue and tan, blue, rood – licht tot donkerrood ).

Opvoeding

De Tibetaanse Mastiff heeft een baas nodig die geduldig is en een natuurlijk overwicht heeft. Straffen heeft vaak een averechtse uitwerking op de hond. Hij luistert dan niet en wordt afstandelijker naar de baas. Een Tibetaanse Mastiff zal niet zomaar aan een bevel gehoorzamen tenzij het een in zijn ogen zinvol bevel is. Als een Tibetaanse Mastiff gehoorzaamt doet hij dat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Apporteren is niets voor deze hond.

www.hondenpage.com
Online bekijken : Hondenpage

Forum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?