Buddhachannel

In dezelfde categorie

29 juin 2016

Femmes de l’Église

29 juin 2016

Gayatri Mantra

15 juin 2016

Les Dieux de l’Inde

2 de mayo de 2016, por Buddhachannel Es.

Los Dioses de la India


Instagram

Rubrieken

Rosj Hasjana

woensdag 8 september 2010, door Nanny Obame

Langues :

Alle versies van dit artikel: [Deutsch] [italiano] [Nederlands]Beschrijving

Rosj Hasjana is ingesteld in Wajikra (Leviticus) 23:24 en Bemidbar (Numeri) 29:1, maar de term Rosj Hasjana wordt pas gebruikt in Jechezkel (Ezechiël) 40:1.

Het valt op de eerste twee dagen van tisjrie, de eerste maand van de joodse kalender.

Op beide dagen van Rosj Hasjana wordt er in de synagoge honderd maal op de sjofar (de ramshoorn) geblazen. Als symbool voor een goed jaar worden zoete dingen gegeten. Traditioneel worden stukjes appel met honing gegeten, waarbij de aanwezigen elkaar ’een zoet jaar als de appel met honing’ toegewensen.


Verder is het een gebruik op de middag van Rosj Hasjana tasjliech uit te voeren. Men gaat hiervoor naar stromend water, met liefst levende vissen erin, en werpt hier broodkruimels in onder het opzeggen van een gebed. Tasjliech betekent letterlijk wegwerpen en staat symbool voor het zich ontdoen van slechte dingen en gedachten.De dag waarop Rosj Hasjana valt, heet ook Jom Hasjofar, letterlijk de ’dag van de ramshoorn’ maar in het Nederlands weergegeven als de ’dag van de bazuin’. Rosj Hasjana luidt de Aseret Jemei Tesjoeva (’tien dagen van inkeer’) in, een periode van inkeer (tesjoewa) waarin wordt verwacht dat slechte daden tegenover andere personen en God worden bijgesteld en verzoend (voor zover dit niet al is gebeurd). Tijdens deze periode worden enkele speciale gebeden toegevoegd aan de dagelijkse gebedsdiensten. De tien dagen eindigen met Jom Kipoer (Grote Verzoendag) waarin de verzoening met God wordt voltooid.


Met Rosj Hasjana wenst men elkaar sjana tova (’gelukkig nieuwjaar’, letterlijk ’goed jaar’). Deze wens, of een uitgebreidere vorm ervan (zoals ’een goed en zoet jaar’ - sjana tova oemetoeka/oemesoeka), wordt rond Rosj Hasjana veel uitgesproken en per post op kaarten verstuurd. In verband met de dagen van inkeer zegt met daarom voor Rosj Hasjana ook vaak gemar chatima/chasima tova (dat je mag tekenen voor een goed jaar). Deze wens kan men gebruiken tot en met het einde van Jom Kipoer.


Quelle : http://nl.wikipedia.org

Forum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?