Buddhachannel

In dezelfde categorie

21 novembre 2016, par Buddhachannel Fr.

Les belles endormies

29 June 2016

Pha That Luang, Laos

29 juin 2016

Pha That Luang, Laos

2 de mayo de 2016, por Buddhachannel Es.

Grutas de Mogao


Instagram

Rubrieken

Thangka’s en Mandala’s

donderdag 12 augustus 2010

Langues :


Thangka

Een Thangka, ook wel T(h)an(g)ka is een geschilderd of geborduurd Tibetaans boeddhistische banier die oorspronkelijk in een klooster of boven een familiealtaar werd gehangen en tijdens ceremoniële processies werd gedragen door monniken. Het Tibetaanse woord thang betekent vlak en geeft weer dat een thanka een schildering is op een plat oppervlak, die echter opgerold kan worden wanneer er geen vertoning nodig is. Om dit laatste wordt het ook wel een rolschildering (scroll-painting) genoemd. De meest voorkomende vorm van de thangka is rechthoekig in staande weergave.


Aanvankelijk raakte een thangkaschildering in gebruik onder reizende monniken omdat ze gemakkelijk op te rollen en vervoerd konden worden van klooster naar klooster. Deze thanka’s dienden als belangrijk onderwijsmateriaal om het leven weer te geven van Boeddha, Bodhisattva en verschillende invloedrijke lama’s en goden. Een populair thema is het Levenswiel dat een visuele weergave is van de leer van Abhidhamma. Tanka’s worden door sommigen gezien als kleurrijke muurdecoraties, terwijl ze voor boeddhisten de betekenis hebben van een goddelijke verschijning.


Wanneer een thanka goed is gemaakt, vervult het verschillende functies. Zo worden afbeeldingen van goden gebruikt als leermiddelen wanneer het leven of de levens van Boeddha worden uitgebeeld, historische gebeurtenissen rondom belangrijker lama’s worden beschreven of mythe’s van goden worden herverteld. De godsdienstige afbeeldingen dienen als centraal punt van een ritueel of ceremonie en bieden vaak een medium waardoor gebeden of verzoeken kunnen worden gemaakt. In het algemeen wordt de religieuze kunst gebruikt als hulpmiddel voor meditatie om iemand verder te helpen op de weg naar verlichting.


Thangka’s en Mandala’s

Rolschilderingen met boeddhistische iconografische afbeeldingen van gouache en 24 krt. goud op katoen uit Nepal en Tibet. Een aantal 24 krt gouden Thangka’s is altijd op voorraad aanwezig: Shakyamuni, Witte Tara, Amitayus, Medicijn Boeddha en Vajra Sattva met Consort. Alle Boeddha’s, Bodhisattva’s, Dakini’s en andere Boeddhistische figuren kunnen ten allen tijden besteld worden. De Thangka’s zijn van zeer hoge kwaliteit en worden zorgvuldig uitgezocht bij Thangkaschilders die ook muurschilderingen maken in kloosters en/of thangka’s leveren aan kloosters zoals bv het Kopan klooster van Lama Zopa in Nepal. Laat mij weten in welke Thangka of Mandala u geinteresseerd bent en de grootte, u krijgt dan vanuit Nepal een aantal digitale foto’s opgestuurd, als u uw keus gemaakt heeft laat ik de Thangka inlijsten in brokaat van uw keuze.

Bron : wikipedia

Forum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?