Buddhachannel

In dezelfde categorie

21 de marzo de 2016, por Buddhachannel Es.

El deporte en la infancia

2 dicembre 2015, di Nanny Obame

Precetti buddisti


Instagram

Rubrieken

Yoga voor kinderen

donderdag 14 augustus 2014, door Buddhachannel Nederlands

Langues :

Yoga voor kinderen wordt op een andere manier gegeven dan de yoga voor volwassenen.

De lessen moeten in ieder geval altijd plezierig zijn. De yogaoefeningen worden op een speelse, aangepaste wijze aan de kinderen aangeboden.

De oefeningen vragen wel eens inspanning en niet alle oefeningen zijn voor ieder kind even makkelijk, maar in zijn totaliteit beoogt kinderyoga in een veilige omgeving een uurtje nuttig én plezierig met je eigen lichaam bezig zijn.

Kinderen merken dat ze zich beter gaan voelen als ze met yoga bezig zijn.

Het maakt kinderen meer bewust van het eigen lichaam en het functioneren ervan.

Een yogales voor kinderen bestaat uit verschillende delen: lichamelijke oefeningen, ademhalingsoefeningen en ontspanning spelen daarin een belangrijke rol.

De namen die de verschillende oefeningen, de asana’s, hebben worden volop gebruikt. Niet zelden worden ze aangevuld met allerlei dierenhoudingen en eigenschappen om de oefeningen in te passen in een verhaal of een thema waaraan de les wordt opgehangen.

Het leukste zijn de vondsten van de kinderen zelf waardoor het repertoire voortdurend wordt vergroot.

Ooit gehoord van asana’s als: kwal, krab en bewegend zeewier? Bij yoga voor kinderen is alles mogelijk!


Bij iets oudere kinderen verdient het aanbeveling de goede benaming niet uit het oog te verliezen, het is een verschil tussen: kijk deze oefening lijkt op een mooie fakkel en: de naam van deze oefening is kaars of dit is een schouderstand.

Steeds wordt rekening gehouden met de mogelijkheden van kinderen in het algemeen én met de mogelijkheden van ieder individueel kind.

Ook wordt aandacht besteed aan het leren uiten van gevoelens. Dit kan met gesprekjes, maar ook met behulp van tekenen of andere creativiteitsvormen.

Op verschillende manieren speelt muziek een rol in de lessen.

Het belang van Yoga voor kind

Voor alle kinderen kan yoga nuttig zijn. Je hoeft dus geen problemen te hebben om met yoga bezig te zijn.

Daarnaast kan yoga een gunstig effect hebben bij kinderen die wel om een of andere reden in hun functioneren belemmerd worden.

Yoga voor kinderen kan o.a. een gunstige rol spelen bij kinderen die problemen hebben met de concentratie, coördinatie, ademhaling, beweging/motoriek, slapen, angsten en gedrag.

Er zijn lessen voor verschillende leeftijdsgroepen, de lessen worden aangepast aan de fysieke mogelijkheden van de kinderen.


Kinderen van bijvoorbeeld vier jaar hebben nog geen goed evenwichtsgevoel. Pas als kinderen zo oud zijn dat de schedelbeenderen voldoende zijn volgroeid wordt de kopstand geoefend. De verhouding van de verschillende lichaamsdelen verandert in de loop der jaren waardoor voor iedere leeftijd bepaalde oefeningen meer geschikt zijn. Ook hiervoor geldt: de oefeningen moeten met plezier gedaan kunnen worden.

Een bijdrage van Simon van der Zwan
Bron : www.innerned.org
Forum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?