Buddhachannel


Instagram

Rubrieken

Thee over de wereld

vrijdag 14 november 2014, door Buddhachannel Nederlands

Langues :Waar ter wereld je ook heen gaat en te gast bent, de is kans groot dat je thee krijgt. Want thee is wereldwijd een drank die opwekkend en makkelijk klaar te maken is. Thee wordt op heel veel plaatsen anders gedronken.
Bijvoorbeeld: De thee in de tropen wordt gedronken als ijsthee. In het Himalaya gebergte krijg je een thee/melkdrank, enzovoort. Hieronder staan de bekendste theelanden.


Engeland.

Engeland is een wereldberoemd theeland. In Engeland drinken ze de thee wel twee keer zo sterk als bij ons in Nederland. Ze doen ook melk en suiker bij de thee. Engeland is zo wereldberoemd geworden met de thee, omdat ze vroeger kolonies hadden in India en Ceylon, waar thee werd verbouwd. In de vorige eeuw zetten de Engelsen snelle zeilboten in om de thee snel naar Engeland te vervoeren. In Engeland drinkt iedereen, jong en oud, thee, wel vier kilo per jaar. Dat is heel wat meer dan bij ons in Nederland, wij drinken ongeveer 0,7 kilo thee per jaar. In Engeland heb je ook een `afternoon tea`. Daar serveren de Engelsen: warme scones, vers geslagen slagroom en jam bij, maar ook boterhammen en heerlijke cake.

Dan is er ook nog een `high tea`. Dat is niet zo maar even thee drinken. Nee het is een hele maaltijd, met koud vlees, brood, garnalenpastei, dunne plakjes komkommer, ham en kaas, die met thee worden geserveerd. Zo veel verschillende dingen worden vaak alleen bij bijzondere gelegenheden geserveerd.
Japan.

Als een Nederlander Japanse thee krijgt, vindt hij die thee waarschijnlijk: groen, lauw en wat schuimig. De Japanner drinkt al slurpend de thee op, hij laat dan aan de gastheer merken dat de drank hem erg goed bevalt. De gastheer heeft kort daarvoor met goed schoongemaakt theegerei de groene thee in een kom met een bamboe garde geklopt. Daarna heeft de gastheer de kom bij de open haard neergezet. Nu kruipt de belangrijkste gast naar voren, knikt naar de andere gasten en neemt drie slokken van de thee. Hij veegt de plaats waar hij heeft gedronken schoon, en geeft de kom door aan de anderen. Waarom doen de Japanners zo plechtig? Omdat in de dertiende eeuw de zenboeddhistische monniken de thee ook al plechtig dronken. Ze vonden dat ze helder van geest bleven, en het ritueel was ook een teken van broederschap. Nog steeds heeft het daarmee te maken.


Tibet.

In Tibet maakt men gebruik van theetegels. Op deze theetegels staan vaak afbeeldingen. Men breekt een stukje van een theetegel af en doet het in een kom met warm water. Ze doen er ook nog andere ingrediënten bij, zo wordt het een brei. Deze tegels zijn in sommige winkels in Nederland verkrijgbaar.

China.

In China heb je theehuizen die daar een grote rol spelen. Een theehuis is een soort herberg, lokaal, waar je elkaar ontmoet. De theehuizen zijn druk bezochte plaatsen waar mensen bij elkaar komen. Deze theehuizen zijn ontstaan uit simpele huisjes met een rijstdak. Er kunnen meestal geen volledige maaltijden worden gegeten, maar wel een hapje zoals : cake, broodjes, kleine hartige hapjes die bij de thee worden geserveerd. In grote plaatsen zijn theehuizen uitgegroeid tot grote ontmoetingsplaatsen, waar je kan ontbijten en lunchen. Andere theehuizen bieden gezelligheid voor de familie.
De voormalige Sovjet Unie.

In de voormalige Sovjet Unie drinken ze thee uit de samovar. Samovar betekent `zelfkoker`. Er wordt niet mee bedoelt dat ze de thee koken, maar er moet continu warm water in de samovar. Het warme water uit de samovar wordt gebruikt om zeer sterke thee van te maken. De thee wordt meestal warm gehouden boven de samovar. Wie zin heeft in thee pakt wat warm water uit de samovar, en doet er een thee zakje in. In de voormalige Sovjet Unie doen ze ook wel jam in de thee, in plaats van suiker.

Tropische landen.

In de tropen houden ze meestal om 5 uur een `tea party`:Ze drinken thee als basis met vruchten of rum. Deze twee dingen zijn makkelijk te combineren met thee. Bij de thee worden ook lekkere hartige en zoete lekkernijen gegeten. Die worden gemaakt van producten uit de regio, lekkernijen met banaan, pompoen of zoete aardappel doen het goed.


Marokko.

In Marokko is muntthee zeer geliefd. Men neemt groene thee en doet muntblaadjes in de thee. Bij het drinken wordt er suiker aan de thee toegevoegd. De muntthee wordt geserveerd in kleine glaasjes. Bij het inschenken van de thee haalt men de theepot in één beweging van heel hoog naar heel laag.

THEE IN NEDERLAND

Thee vroeger en nu.

Voor de tweede wereld oorlog was thee een populaire drank, zelfs de populairste drank van Nederland. Per inwoner van Nederland dronk men toen 1500 gram thee per jaar. Daarna is het theedrinken afgenomen in Nederland. We zijn meer andere dranken gaan drinken, zoals koffie en fris. Maar tegenwoordig is het theedrinken weer aan het toenemen in Nederland. Nu drinkt men 101 liter (811 gram) per inwoner van Nederland, per jaar. Van deze 101 liter wordt 80 % thuis gedronken, en 20 % op het werk of andere plaatsen. Van de Nederlanders drinkt 1 op de 10 nooit thee. En 63 % van de Nederlanders drinkt regelmatig thee.
Thee grafieken.

De Nederlanders drinken 101 liter thee per jaar. Dat zijn ongeveer 2 kopjes per dag. Hieronder volgen een paar grafieken van: Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers.

Thee op het werk en in de horeca.

In de horeca en op het werk wordt ook veel thee gedronken. Op het werk wordt 21 % thee gedronken. In de horeca is dat minder: 6 %. In het jaar 1999 was dat allebei gelijk nog 17 %.

Verdere bewerking.

Als de thee in houten kistjes in Nederland aankomt gaat de thee naar een bedrijf die zorgt dat de thee in de winkels komt. Dat doet bijvoorbeeld: Douwe Egberts en Van Nelle. Die bedrijven heten theepakkers. Bij die theepakkers zorgen ze er voor, dat de smaak van de theesoort nooit veranderd. Dat is moeilijk werk, ook al laten ze de thee altijd van dezelfde plantage komen. Daarom zijn er bij die bedrijven speciale theeproevers in dienst. De theeproevers hebben een heel fijn ontwikkelde smaak. Zij stellen ook de theemelanges samen die in de winkels liggen.Theemelanges.

De theeproevers stellen de theemelanges samen. Ze gebruiken daar wel 20-30 verschillende theesoorten voor. De theeproevers mogen pas na strenge selectie de thee samen stellen. Om een thee samen te stellen gebruiken ze vaak 3 basissoorten.

1. Soorten die uit noord India komen, voor de sterkte van de thee.

2. Ceylonthee voor de smaak van thee.

3. Afrikaanse theesoorten voor de helderheid.


Theeproevers.


Theeproevers zijn speciale mensen die uitstekend goede geur en smaakzintuigen hebben. Het vak theeproeven vraagt om heel veel ervaring in het doen: je moet veel thee ruiken, proeven en combineren. Het kan wel vijf jaar duren voordat iemand in staat is elke dag 300 theesoorten te proeven. Voor het proeven van de thee gebruikt de theeproever een grote zilveren lepel. Hij laat de thee rollen in zijn mond en spuugt het daarna weer uit in een kommetje.
Forum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?