Buddhachannel


Instagram

Rubrieken

Theesoorten

vrijdag 20 maart 2015, door Buddhachannel Nederlands

Langues :

Als je in een supermarkt komt, en bij de thee afdeling kijkt zie je heel erg veel soorten thee. Die soorten thee kun je allemaal indelen.

Land.

Als eerste kan je kijken naar het land van herkomst. Men praat dan over: Chinathee uit China, Javathee uit Java, Darjeelingthee uit het begin van het Himalaya gebergte, enzovoort.

Onderverdeling.

Deze theesoorten kunnen ook nog onderverdeeld worden. China bijvoorbeeld is een enorm land, waarbij de thee in het zuiden anders is dan in het noorden. Dat heet onderverdelen in landstreken. Elk landstreek heeft zijn eigen soorten thee.De blaadjes.

Men kan ook kijken welke blaadjes men heeft gebruikt voor de thee. De thee met de witte puntjes, wordt alleen gemaakt van topblaadjes,die nog niet helemaal zijn uitgekomen. Een andere bekende theesoort is de oranje je-peccothee. Daar gebruiken ze de zachte, eerste blaadjes voor. Voor de gewone je-peccothee gebruikt men de iets grotere en volwassen bladeren.

Bewerking.

Men kan ook kijken naar de manier waarop de thee bewerkt is. De groene thee wordt bijvoorbeeld helemaal niet gefermenteerd. Hij is dan ook niet zo zacht van smaak. De zwarte thee wordt wel gefermenteerd, en is daarom wel zacht van smaak. De groene thee wordt in Nederland niet veel gedronken. Wel in Taiwan en Japan.Speciale smaak.

Dan zij er ook nog theeën de een speciale smaak hebben. Zoals : de Jasmijnthee, de Sinaasappelthee, de Citroenthee, enzovoort. `Die smaken krijgt de thee door tijdens het fermenteren een gespreid laken over de thee te leggen, en de bloesems van die bomen en struiken er op te leggen.

Geliefde soorten.

Er zijn een hele boel theesoorten te koop in de supermarkt. Sommige theeën zijn zo populair dat ze nooit uit de winkel zullen verdwijnen. Hieronder staan een aantal geliefde soorten.

Assam.

Wordt een pittige en opwekkende thee met veel aroma’s gevonden, die uit het noordoostelijke deel van India komt. Deze Assamthee wordt ook wel verbouwt op de eilanden: Java en Sumatra van Indonesie. Deze thee wordt graag ’s morgens gedronken bij het ontbijt.Ceylon.

Is een geurige en smaakvolle thee. Hij komt uit Sri Lanka. Ceylon is een perfecte thee voor de hele dag.

Darjeeling.

Darjeeling is de beroemdste thee uit India. Het is een thee met veel geur, en heeft een zeer geurig en krachtig karakter. De Darjeeling groeit op de helling van het Himalaya gebergte. Speciaal aan deze thee is dat de eerste pluk geldt als champagne onder alle andere soorten thee. Deze thee wordt ieder jaar speciaal rond mei overgevlogen. Darjeeling is een goede thee voor de middag en de avond, hoewel sommige mensen het ook heerlijk bij het ontbijt vinden.

Jasmijn.

Jasmijn is een Chinese thee. Deze thee is tijdens het fermenteren maat half gefermenteerd. Tijdens het fermenteren zijn er over de thee Jasmijnbloesems gelegd. De Jasmijn thee heeft een fijne geur en smaak. Deze thee is vooral geschikt voor de middag en avond.

Lapsang Souchong.
Deze thee komt uit China. Het is een grove thee. De smaak van de thee is rookachtig.Kruidenmelanges.

Kruidenmelanges wordt in onze taal kruidenthee genoemd. Maar kruidenthee is niet echt thee. Eigenlijk mogen alleen de blaadjes thee genoemd worden. Ook al worden de kruidenmelanges gewoon als thee gedronken, het is geen echte thee. De laatste jaren zijn de kruidenmelanges in Nederland erg populair geworden. Zoals de Rooibos (mijn lievelingsthee). De rooibos is in Zuid-Amerika een nationale volksdrank. Nog een paar voorbeelden van kruidenmelanges: Citroengras, Kamille, Venkel, Rozenbottel en Pepermunt.

Bewaren van thee.

Voordat de thee bij ons in de kast staat, wordt er met heel veel zorg aan de thee gewerkt. Als wij de thee kopen, en bij ons in kast zetten. Mogen wij de thee daar niet te lang laten staan. Want thee is gevoelig voor vocht en andere geuren. Dus de kwaliteit van de thee gaat naar lange tijd achter uit. Dus neem geen grote voorraden thee mee.
Forum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?