Buddhachannel

In dezelfde categorie

21 novembre 2016

L’Apprentissage Shambhala

29. Juni 2016

Ajahn Chah


Instagram

Rubrieken

Gewonnen Boeddhisme

dinsdag 14 september 2010, door Buddhachannel Nederlands

Langues :


Gewonnen Boeddhisme
Het Boeddhisme van Wŏn, Wŏnbulgyo, een samenstelling van de Koreaan wŏn (cirkel) en pulgyo (Boeddhisme), middelen letterlijk „CirkelBoeddhisme,“ of „Volledig Boeddhisme.“ Het is de naam van een inheemse godsdienst die in Korea in de twintigste eeuw wordt opgericht.

Geschiedenis
Volgens Gewonnen Boeddhistische bronnen, Chung-Bak Pak (1891-1943; Sot’aesan) bereikte groot verlichting in 1916 en had precognition van de wereld die een era van het vooruitgaan van materiële beschaving ingaat, waaraan de mensen worden verslaafd. De enige manier om de wereld te bewaren was door geestelijke macht uit te breiden door geloof in echte godsdienst en in correcte ethiek op te leiden. Met de dubbele doelstellingen om sentient wezens te redden en de wereld van morele tegenslagen te genezen, begon Sot’aesan met zijn godsdienstige opdracht. Hij opende een nieuwe godsdienstige orde met buddhadharma als centrale doctrine, die de Maatschappij van de Studie van Boedha-Dharma vestigt bij de provincie van Cholla van het Noorden Iksan, in 1924. Hij edified zijn aanhangers met onlangs opgestelde doctrine tot zijn dood in 1943. De centrale doctrine werd gepubliceerd in Pulgyo chŏngjŏn (Correct Canon van Boeddhisme) in 1943.


In het Lied Kyu van 1947 (1900-1962; „Chŏngsan“), tweede patriarch, noemde de orde anders Wŏnbulgyo (Boeddhisme Wŏn) en gepubliceerd de nieuwe canon, Wŏnbulgyo kyojŏn (Scriptures van Gewonnen Boeddhisme), in 1962.

Doctrine en Praktijk
De centrale doctrine ligt in de principes van Irwŏnsang (gecentraliseerde cirkelvorm), Vier Beneficences [vereert], en Drievoudige Praktijk:
Enkel als een vinger die op de maan richt, Irwŏnsang, vastgelegd als symbool van dharmakaya van Boedha, verwijst naar Boedha-aard van Tathāgatha en de fundamentele bron van vier beneficences (hemel en aarde, ouders, medewezens, en wetten) waaraan één zijn leven verschuldigd is. Irwŏn (gecentraliseerde cirkel), is de naam Wŏnbulgyo voor Dharmakāya Boedha, de noumenal aard van alle wezens van het heelal, de originele aard van allen buddhas en patriarchs, en de Boedha-Aard van alle sentient wezens. De verering van Irwŏn ligt in het requiting van vier beneficences, zoals die in motto wordt verklaard: „Beneficence Requiting maakt tot dienstenaanbod aan Boedha.“ De praktijk van Irwon ligt in wijsheid (prajñā), bevorderende concentratie (samādhi) en gebruikend deugd (śīla), op verlichting aan de Boedha-Aard in het mondaine, dagelijkse leven.


Requital van vier beneficences wordt uitgevoerd:
1)voor hemel en aarde, die geen gedachte na het teruggeven van beneficence harboring;
2)voor ouders, die hulpeloos beschermen;
3)voor medewezens, die aan ten goede komen door aan anderen ten goede te komen; en
4)voor wetten die, die rechtvaardigheid doen en onrechtvaardigheid forsaking.

De drievoudige praktijk wordt geperfectioneerd door:
samadhi, cultuur van geest;
prajňā, onderzoek in feiten en principes; en
śīla, de heedful keus binnen karmic actie.


De drievoudige praktijk wordt uitgevoerd door timeless Zen, wat als zijn centraal principe dat wanneer stelt zes betekenisorganen zijn onbeweeglijk, zou men Één Mening moeten voeden door de mening van worldly gedachten te ontruimen; wanneer zij op het werk zijn, forsake onrechtvaardigheid indien en rechtvaardigheid cultiveren.


Bron : http://www.worldlingo.com

Forum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?