Buddhachannel

In dezelfde categorie

28 juillet 2017, par Le Refuge

Le Refuge

12 juillet 2016

Dojo Zen Kwan Um de Paris

29 de junio de 2016

Centro zen de México

10 mai 2016

Cité du Dharma

21 mars 2016

Dojo Zen de Lille


Instagram

Rubrieken

Amsterdam - Sangha Metta Meditatie Centrum

vrijdag 13 november 2015, door Buddhachannel Nederlands

Langues :

Vipassana Meditatie

Vipassana of inzichtsmeditatie leert je om helder van geest direct en ongekleurd naar je eigen ervaringen te kijken. Centraal staat het ontwikkelen van achtzaamheid. Aandachtig zijn zonder te oordelen, zonder te analyseren, zonder verwachtingen. Het leert je de gekleurde bril af te zetten en de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Ontspannen en leren concentreren zijn hierbij van belang. Op een eenvoudige manier oefen je in direct waarnemen. Gedachten en gevoelens, die je leven misschien vaak bepalen, ga je opmerken. Daardoor kan er ruimte ontstaan in jezelf. Vipassana meditatie leert je in het hier en nu te leven. Het gaat er niet om in trance te raken, of speciale mystieke ervaringen te beleven. Het gaat er ook niet om problemen op te lossen of je af te sluiten van de buitenwereld. Vipassana meditatie geeft een weg aan naar innerlijke vrijheid, mededogen en helder inzicht in zowel jezelf als de wereld om je heen.

Alle activiteiten, behalve de retraites, vinden plaats in Amsterdam, St. Pieterspoortsteeg 29-1
1012 HM Amsterdam, tel. 020-6264984.

Leren mediteren

Om kennis te maken met meditatie kun je een basiscursus meditatie volgen. Deze wordt een aantal keer per jaar gegeven. Je maakt kennis met de loop- en zitmeditatie, de meditatietechniek en de achtergrond van de vipassana en er is veel gelegenheid om vragen te stellen.

Je kunt ook komen op de donderdagavond. Er is uitleg over de meditatie en je kunt direct meedoen met de loopmeditatie en zitmeditatie, die begeleid worden. Na afloop is er gelegenheid tot uitwisseling, napraten en vragen stellen.

Verdieping

Als je de vipassanabeoefening verder wilt verdiepen of je eigen praktijk wilt ondersteunen door samen met anderen te mediteren, zijn er veel mogelijkheden.


Je kunt komen op de wekelijkse maandag-, woensdag- of donderdagavond. Of op de meditatieochtend op zondag. Kijk bij ’ochtenden’ voor de data.
Iedere maand is er gelegenheid een of twee hele dagen te mediteren in Amsterdam.

Retraites

We organiseren in Naarden of Vught retraites die een lang weekend, een midweek of langer duren. Als je wat meer tijd wilt besteden aan je meditatie en de gelegenheid wilt hebben om dieper te kunnen gaan in je beoefening, zijn er tien- of elfdaagse retraites. Eenmaal per jaar is er de winterretraite, die je de kans biedt zo’n drie weken aaneengesloten te mediteren.


In het Internationaal Theosophisch Centrum te Naarden vinden we een prachtig onderkomen voor de vipassana retraites. De gebouwen liggen midden in het groen op een landgoed, dat met veel liefde verzorgd wordt. Alkohol gebruik, roken en vlees eten is al jaren niet toegestaan en dieren voelen zich veilig omdat er niet op hun gejaagd wordt. De omgeving ademt rust en ruimte. Deze plaats is van oudsher bestemd voor spirituele aktiviteiten en is daarom bijzonder geschikt voor meditatie. Soms organiseren we een retraite op een andere plek, dan staat dit bij de retraite apart vermeld.

Sangha Metta Meditatie Centrum

Door personeelswisselingen op het kantoor duurt het soms lang voor er antwoord is op een emailbericht. Ons advies op dit moment is om dat als een oefening in geduld te zien. Het antwoord zál komen en er wordt gewerkt aan een snellere afwikkeling van de post.

e-mail: gotama@xs4all.nl
e-mail alleen voor retraites: sangha.metta.adm@gmail.com

Wil je op bezoek komen op de Pieterspoortsteeg? Er is niet altijd iemand aanwezig om je te ontvangen. Bel daarom van te voren voor een afspraak of spreek je verzoek in op de voicemail en wacht op bevestiging.

St. Pieterspoortsteeg 29-1
1012 HM Amsterdam
tel. 020-6264984
fax. 020-4207205
Giro 4537106 Amsterdam
K.v.K. S.212864

Forum op aanvraag

Om deel te nemen aan dit forum, dien je op voorhand te registreren. Gelieve hieronder je logingegevens in te vullen die je bezorgd werden Als je nog niet geregistreerd bent, dien je je inschrijven.

VerbindingRegistrerenpaswoord vergeten?